Könyvajánló

 

Égi királyok - földi istenek

 

A legutóbbi néhány évtized során döntően átalakult az ősi amerikai civilizációk gazdaságáról, társadalmáról, vallásáról alkotott kép. E könyv alapötlete éppen ezen alapul. Egy-egy kiemelkedő jelentőségű, ugyanakkor izgalmas felfedezésen keresztül, egyszersmind a legutóbbi kutatási eredmények fényében bemutatni az amerikai kontinens legfontosabb ősi civilizációit. Célom azt volt, hogy az általam legjellemzőbbnek, legizgalmasabbnak gondolt vonások segítségével egyfajta portréját kíséreljem meg felvázolni a választott kultúráknak. Tovább

 

 

Lásson, értsen:
a múzeumban és a helyszínen

Előadássorozat a Néprajzi Múzeumban
az AGRA támogatásával:

1. Itt a vége! Vagy mégsem?
2. Szibéria magyar szemmel

NM_100x110.png

Támogató

AGRA_logo.png

Vénusz, a maják istene

2012.06.05. 13:06

1880-ban Ernst Förstemann, a drezdai könyvtár igazgatója egy csaknem másfél évszázada a könyvtárban porosodó, különös rajzolatokkal teleírt kéziratot kezdett tanulmányozni. Nem véletlenül, hiszen a Stephens és néhány követője által felfedezett közép-amerikai romvárosok a maja civilizációra irányították a figyelmet. Ennél fogva a 19. század második felétől kezdve a kutatás több szálon futott. Immár nem csupán a trópusi dzsungelekben, hanem különböző európai könyvtárak hasonlóképpen eldugott poros sarkaiban is kutatták emlékeit. Az őserdővel benőtt maja városokban megtisztított különféle kőfaragványokról, sztélékről, domborművekről vagy éppen feliratokról készített rajzok, gipszöntvények és az első fényképfelvételek ugyanis nem hagytak kétséget afelől, hogy a terepen végrehajtott felfedezésekkel egyidőben az európai könyvtárak mélyéről előkerült ősi amerikai kéziratok egy részét maják készítették. A Förstemann által „felfedezett” Drezdai kódexet még 1739-ben vásárolta elődje egy bécsi magángyűjtőtől, ám csak az említett felfedezéseknek köszönhetően derülhetett ki, hogy mi is az valójában, illetve jutott Förstemann olyan illusztrációk és adatok birtokába, amelyek esélyt kínáltak a kézirat értelmezésére.

                Az elkövetkező hét év során a Drezdai kódex, és más akkoriban publikált kéziratok, így Diego de Landa Beszámolójának tanulmányozása révén Förstemenn olyan eredményekre jutott, amelyek meghatározónak bizonyultak a maja civilizáció megismerését illetően. Az első lépést a maják matematikai rendszerének megértése jelentette. Förstemann ugyanis képes volt kimutatni, hogy a maják a mi tízes számrendszerünkkel ellentétben húszas számrendszerben számoltak, továbbá arra is rájött, hogy a maják milyen jeleket használtak a zérus, illetve húszas számrendszerükben a 19-nél nagyobb számok kifejezésére. A maja matematika ismeretében már képes volt megfejteni a Drezdai kódexben szereplő szorzótáblát és azokat a bonyolult feljegyzéseket, amelyek alapján a Vénusz és más égitestek mozgását megállapították.
                A Holdat leszámítva az éjszakai égbolt legfényesebb égitestének számító Vénusz mozgását és Nap előtti áthaladását legalább az óbabiloni kor óta dokumentálták, i. e. 2000-óta a 2012. június 6-iki az 54. alkalom, hogy a Földről nézve az égitest elhalad a Nap előtt. Amennyiben a Drezdai kódexben szereplő legkésőbbi időpontot, i. sz. 1210-et alapul véve, készítésének legkorábbi feltételezett időpontjából indulunk ki, és úgy tekintjük, hogy a kódex biztosan a spanyolok megérkezése előtt született, akkor alkotói négy alkalommal, 1275-ben, 1283-ban, 1396-ban és 1518-ben lehettek szemtanúi a Vénusz Nap előtti elhaladásának.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az egyik Vénusz-tábla részlete a Drezdai kódexben
 
 
Arról, hogy a Vénusz milyen kiemelkedő szerepet játszott a maja világképben és vallásban mi sem tanúskodik jobban mint az, hogy a Drezdai kódexben hatoldalnyi táblázatot szenteltek a bolygó 65 szinodikus keringésének, amelyet a modern mérésekhez képest mindössze 0,08 napnyi hibával 584 napban állapítottak meg az alsó együttállás, a Naphoz viszonyított emelkedés alapján, amikor a maják hite szerint a csillag fölemelkedett az alvilágból. Ciklusát négy részre osztották: 230 nap a csillag felkeltétől a felső együttállás eltűnéséig, 90 nap az újramegjelenés után, majd 250 nap Esthajnalcsillagként és végül 8 nap láthatatlanság az alsó együttállásban a következő, Naphoz viszonyított felemelkedés előtt (azokra az együttállásokra, amelyeket nem tudtak észlelni, a maják nem fordítottak figyelmet).
                Minden bizonnyal mozgása során megfigyelhető különböző állapotának tulajdonítható, hogy a sok más égitesthez hasonlóan istenként tisztelt Vénuszt a maják több névvel is illették, úgy mint Noh Ek (Nagy Csillag), Chac Ek (Hatalmas Csillag), Sasta’ek (Ragyogó Csillag), Xux Ek (Darázs Csillag) vagy éppen Lahun Chan (10 Ég). Ismereteink szerint a maják számára a Vénusz tanulmányozásának legfontosabb célja az volt, hogy meg tudják jósolni az alsó együttállás utáni, Naphoz viszonyított félelmetes felkelésének időpontját. Ezzel lehetett összefüggésben, hogy a Drezdai kódexben a Vénusz istent dárdahajítás közben ábrázolták, „a betegség, valami ördögi rossz okozójaként, amint fölfelé vezető útján elindult”. Azt is mondhatnánk, a megfigyelés célja sokkal inkább asztrológiai, mintsem asztronómiai volt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A dárdahajítós isten a Drezdai kódexben

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ittavege.blog.hu/api/trackback/id/tr754566760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tuecsi 2012.07.28. 18:33:18

1. Vénusz. - A Vénusz kiemelt megfigyelése nem példátlan, talán azzal magyarázható, hogy az egyedüli égitest,a Holdon kívül (és persze a Napot leszámítva) amelyet átlagos szemű ember a nappali égen is látható. Tehát leszámítva a Nappal történő együttállásait megelőző és követő napokat, mozgása a Naphoz viszonyitva folyamatosan követhető. Az eurázsiai múltban (Egyiptomot is ideértve) felismerhetők a nyomai. (Pl. a korai mezopotámiai határköveken jelképesen ábrázolt.) A magyar krónikákban, naplókban eddig 5 alkalommal találtam említést a nappali láthatóságáról.
A mezopotámiai (és távol-keleti) csillagászati ismeretek fejlődése: utóbbiak az Ekliptikára" koncentráltak, a holdhónap és a napév mérésénél. Innen eredhet az eltérés. A mezopotámiai (és távol-keleti) csillagászati ismeretek fejlődése azonban Mezo-Amerikában más irányba haladt, : utóbbiak az Ekliptikára koncentráltak, a holdhónap és a napév meghatározásánál. Érdemes felfigyelni, hogy a Yucatab-félsziget földrajzi szélessége kedvezőbb mint pl. a Mediterán-Mezopotámiai térség a Vénusz nappali láthatóságára.
2. Anélkül, hogy az ókori kulturák ismereteit alértékelnénk, meg kell jegyeznem, hogy a peridósudok időtartamának meglepő pontossága jelentős mértékben egy gondolkodásbeli "optikai csalódás"-ból ered. Az ókor csillagászai ui. nem úgy számoltak, mint a mai csillagász. Nem foglaták táblázatba a periódusokat, tehát nem azt írták, hogy pl. a Vénusz szinódikis periódusa 583,92 nap,. és ezt periódust többszörözték. Ilyen táblázatok majd csak a görögöknél lesz. A mezopotámiai példák arra utalnak, hogy felismertek a Vénusz esetében 8 éves cuklusban tér vissza a csillagászati év közel azonos napjához, 5 szinódikus Vénusz-ciklus), 1-2 nap hibával. A tényleges tapasztalatok alapján tudták beosztani a nyolc éven belüli helyzetet. Ha már most elosztjuk a fellépő észlelési hibát az 5 szinódikus ciklusra akkor már 0.8-1.7 nap ponossággal kiadósik a szinódikus periódus. Persze nem egy 8 éves peridósuon át észleltek, ha pl. kb. 250 éven át jegyezték fel az észleléseket, akkor mégnagyobb volt az előrejelzés pontossága. Ezért nagyon lényeges, hogy a maják ismerták a számjegyírást és rögzített naptáruk volt, amiben feljegyezhették az észlelések időpontjait.
3. A Vénusz adatok pontosságát még növelheti, hogy megfigyelhették a bolygó átvonulását a Nap előtt. Ma már, a 2004 és 2012. évi átvonuláskor gyüjtött adatokból kiderült, hogy a korábbi csillagászat-történeti felfogással ellentétben, egészséges szemű ember látja a bolygó fekete korongját a Nap előtt. Ez az észlelés viszont már órányi pontossággal megadja a Vénusz égi helyzetét egy adott időpontra!
Egyébként itt, és másutt is többször esik szó a napfogyatkozások feljegyzéséről. Mivel nem áll rendelkezésemre a drezdai kódex pontos értelmezése, nem tudom, hogy ténylegesen megfigyelt, vagy előre számított fogyatkozásokról van-e szó?
Bartha Lajos (arbar@t-online.hu)
süti beállítások módosítása