Könyvajánló

 

Égi királyok - földi istenek

 

A legutóbbi néhány évtized során döntően átalakult az ősi amerikai civilizációk gazdaságáról, társadalmáról, vallásáról alkotott kép. E könyv alapötlete éppen ezen alapul. Egy-egy kiemelkedő jelentőségű, ugyanakkor izgalmas felfedezésen keresztül, egyszersmind a legutóbbi kutatási eredmények fényében bemutatni az amerikai kontinens legfontosabb ősi civilizációit. Célom azt volt, hogy az általam legjellemzőbbnek, legizgalmasabbnak gondolt vonások segítségével egyfajta portréját kíséreljem meg felvázolni a választott kultúráknak. Tovább

 

 

Lásson, értsen:
a múzeumban és a helyszínen

Előadássorozat a Néprajzi Múzeumban
az AGRA támogatásával:

1. Itt a vége! Vagy mégsem?
2. Szibéria magyar szemmel

NM_100x110.png

Támogató

AGRA_logo.png

Indián Kannibálok

2015.10.12. 10:08

1520 áprilisában az azték fővárosban tartózkodó spanyol conquistadorok vezére, Hernán Cortés váratlan hírt kapott. Már maga a hírforrás, Moctezuma azték uralkodó, meglepetést kelthetett, de igazán fenyegető a hír tartalma volt: a kubai kormányzó csapatokat küldött a vele szembeszegülő Cortés elfogására. A támadás visszaverése érdekében Cortés kénytelen volt 250 katonájával a Mexikói-öbölhöz vonulni, és egyik alvezérére bízni tenochtitláni pozíciójának biztosítását. Miután a tengerparton vereséget mért az ellene küldött seregre, és annak egy részét maga mellé állította, sietősen visszaindult Tenochtitlánba, ahol hátrahagyott emberei szorult helyzetbe kerültek azt követően, hogy egy azték ünnep során több ezer aztékot mészároltak le. Hogy gyorsabban haladjon, katonái egy részével hátrahagyta a betegeket, valamint a felszerelést azzal, hogy ez az 550 fős, különböző mexikói indián népcsoporthoz tartozó kísérőket is magában foglaló egység kövesse őt az azték fővárosba.

cortes.jpgHernán Cortés (1485-1547)

Ez a csapat azonban soha nem érkezett meg, ugyanis az az aztékokkal szövetséges acolhuák foglyul ejtették, majd feláldozták őket. Amint Cortés rendezte sorait, katonai egységet küldött a bűnös város elpusztítására, melynek lakói még a spanyolok megérkezése előtt ciszternákba vetették szent tárgyaikat és a spanyoloktól zsákmányolt tárgyakat, majd elmenekültek. A városba érkező spanyolok nem csak társaik egyes, templomokban áldozatként elhelyezett javaira bukkantak rá, hanem azok és ugyancsak feláldozott lovaik oltárokra terített bőrére is, sőt az egyik, minden bizonnyal börtönként szolgáló épület falán szénnel írott üzenetet is találtak: "itt sínylődött a szerencsétlen Juan Yuste", egyik foglyul ejtett társuk. A spanyolok végül utolérték és megölték a menekülőket, majd újjáalapították a várost, és az egykori azték szélistennek, Ehécatl-Quetzalcóatlnak szentelt piramistemplom tetején Szűz Máriának állítottak emléket. A helyet azóta tisztelik Santa María Tecoaque néven.

tecoaque.jpgEhécatl-Quetzalcóatl templompiramisa Santa María Tecoaquéban

A jelenleg is zajló feltárások nemcsak a spanyol beszámolók, köztük Cortés egyik V. Károlynak írott levelének hitelességét igazolták, hanem további igen fontos és hátborzongató részletekkel egészítették ki azokat. A város több pontjáról kerültek napvilágra emberáldozatok kétségbevonhatatlan bizonyítékai. Mindenekelőtt az a 14 koponya, amelyet a főpiramis talapzatánál találtak. A halántékán átfúrt hét férfi és hét női koponyát az ún. tzompantlira, koponyaállványra (lásd a Koponyák a falban című blogbejegyzést) fűzték fel. A város egy másik pontján talált leletekből rekonstruálni lehetett az emberáldozatok folyamatát is. Eszerint hatalmas máglyát raktak, és a még parázsló hasábokra vetették a foglyokat, majd még élve kivágták a szívüket. A csontokon talált vágásnyomok alapján az izmokat eltávolították róluk, ami arra utal, hogy a feláldozottak húsából fogyasztottak. A szertartás végeztével az áldozatok személyes tárgyaival együtt a csontokat ismét a hamuba vetették. Az ásatásból előkerült leletek között nem csupán áldozati kések fordultak elő, hanem egy olyan láda is, amelyben az áldozatok szívét helyezték el.

spanyol_no_koponyaja_tecoaque.jpgFeláldozott spanyol nő koponyája (Forrás AP)

Emellett olyan, helyben készült agyagszobrocskák is napvilágra kerültek, amelyek európai viseletű és antropológiai jegyeket mutató embereket ábrázoltak, továbbá a régészek rábukkantak azokra a ciszternákra is, amelyekbe a Cortés büntetőexpedíciója elől menekülő indiánok a spanyoloktól elszedett tárgyakat hajították.

figurillas_con_fisonomia_hispana_entre_los_vestigios_de_materiales_descubiertos_se_han_encontrado_15_mil_objetos_foto_melito_n_tapia_inah.jpgEurópai viseletű agyagszobrocskák (Fotó Melitón Tapia, INAH)

A spanyol beszámolók alapján az áldozatokra 1520 augusztusa és 1521 márciusa között került sor, amikor az azték ünnepkör egy-egy istennek szentelt ünnepe adott alkalmat a foglyok újabb és újabb csoportjának feláldozására. Az áldozat célja az lehetett, hogy a betolakodók feláldozásával kérjenek védelmet isteneiktől a hódítókkal szemben.

A csontmaradványok biológiai vizsgálatai arra is fényt derítettek, hogy a spanyol katonákon kívül Kubába került feketéket és különböző mexikói indián népekhez tartozó személyeket is feláldoztak, sőt az áldozatok között 50 nő és 10 gyermek is volt, de ugyanez a sors várt a helyiek által ismeretlen európai állatokra is.

5 komment

Címkék: spanyolok conquistador Hernán Cortés

A bejegyzés trackback címe:

https://ittavege.blog.hu/api/trackback/id/tr357956792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.11.23. 15:24:40

Vannak dolgok amiken az ember elmosolyodik vagy elneveti magát. Az így meghamisított történelem is egy ilyen dolog. :)

ittavege 2015.11.28. 23:52:34

Elmagyarázná, mire gondol?

2015.11.29. 00:34:09

Tulajdonképpen nem az én reszortom, de ez a "feláldozás" és "kannibál" jelző egy emberfajtára volt jellemző, ezek pedig nem az aztékok voltak és más indián törzsek sem tettek ilyet, az európai hordák viszont igen, mivel kegyetlenül brutálisak voltak.
Mind az aztékok, mind a többi indián törzs az életet tisztelték. Ahogyan az életnek mindenfajta megnyilvánulását. Ugyanis mindennel egynek, azonosnak tartották magukat.
Ha az aztékok vagy bármely más törzs kannibál lett volna vagy valóban áldozott volna embert, akkor a spanyoloknak az esélyük az életbenmaradásra 0 lett volna, ugyanis nagyon elenyésző volt a hódító emberek száma a kontinensen élő törzsekkel szemben. Semmiből sem tartott volna a még kezdetleges fegyverekkel rendelkező hódítókat eltüntetni a föld színéről.
Ha valaki kikeresi, hogy ebben az időszakban milyen fegyverek voltak és azok milyen gyorsasággal működtek, akkor érthetetlen lesz, hogy egy valóban vadnak lévő embertömeggel szemben milyen "katonák" vagy "seregek"-nek volt esélyük.
Az indiánok nem, viszont a spanyolok híresek voltak brutalitásukról és gyilkolási mániájukról, továbbá arról is, hogy sokszor kivágták az áldozatok szívét vagy kínozták őket és eljátszadoztak velük.
Sőt... meg is ették őket ha éhesek voltak.

ittavege 2015.11.29. 13:06:11

Érthető módon hajlamosak vagyunk a gyengébbek, a vesztesek, az igazságtalanságot elszenvedők oldalára állni, ám idealizálni őket hiba. Különösen ha a régészeti, történeti, ikonográfiai, sőt a fizikai antropológiai adatok ellentmondanak (lásd több ezzel kapcsolatos blogbejegyzést ebben a blogban). Ezek ismerete nélkül csak hamis következtetésekre lehet jutni.

2016.01.02. 05:29:18

@ittavege: A történelmet mindig a győztesek írták és úgy írták, hogy nekik legyen kedvező.

Ha ebben szeretnél hinni, elfogadom.

Nem hajlamosak vagyunk... hanem már az igazságra vagyunk kíváncsiak. Erre mondja azt sok tanár... tudom, hogy nem így történt, de ezt kell megtanulni, különben a periférián maradsz.
süti beállítások módosítása