Könyvajánló

 

Égi királyok - földi istenek

 

A legutóbbi néhány évtized során döntően átalakult az ősi amerikai civilizációk gazdaságáról, társadalmáról, vallásáról alkotott kép. E könyv alapötlete éppen ezen alapul. Egy-egy kiemelkedő jelentőségű, ugyanakkor izgalmas felfedezésen keresztül, egyszersmind a legutóbbi kutatási eredmények fényében bemutatni az amerikai kontinens legfontosabb ősi civilizációit. Célom azt volt, hogy az általam legjellemzőbbnek, legizgalmasabbnak gondolt vonások segítségével egyfajta portréját kíséreljem meg felvázolni a választott kultúráknak. Tovább

 

 

Lásson, értsen:
a múzeumban és a helyszínen

Előadássorozat a Néprajzi Múzeumban
az AGRA támogatásával:

1. Itt a vége! Vagy mégsem?
2. Szibéria magyar szemmel

NM_100x110.png

Támogató

AGRA_logo.png

500 éve - Az európai keresztény kultúra bemutatkozása az amerikai kontinensen

2021.08.14. 15:55

1519. április 21-én Hernán Cortés vezetésével 450 spanyol katona lépett partra a Mexikói-öböl partvidéki Veracruzban azzal a céllal, hogy megdöntse az amerikai kontinens egyik leghatalmasabb államát, az Azték Birodalmat. Elkeseredett harcokat követően szeptember 18-án elfoglalták az aztékoknak soha be nem hódoló Tlaxcalát, aminek köszönhetően igen erős katonai és logisztikai támogatáshoz jutottak a Tenochtitlán felé vezető úton, miközben az azték uralkodónak a meghódított népek általános lázadásának rémképével kellett szembenéznie.

cortes_utja_moctezuma_aztec_ruler_221.jpgCortés útvonala (McEwan-Lopez Luján: Moctezuma: Aztec Ruler 2009: 221)

Ilyen előzményeket követően fogadta II. Moctezuma azték uralkodó Cortést a birodalmi főváros, Tenochtitlán főkapujánál, majd helyezte el apja palotájában. Ahhoz is hozzájárult, hogy az idegenek meglátogassák a legfontosabb azték kultuszhelyet, a Templo Mayort, amelynek tetején Cortés keresztet akart állítani, és szentélyt emelni Szűz Mária szobra számára, amit Moctezuma és papjai dühödten utasítottak vissza. Néhány nappal később Cortés saját palotájában ejtette foglyul az azték uralkodót, ami nem csak azt tette lehetővé, hogy minden számára értékes kincsre rátegye a kezét, hanem azt is, követelje az azték papoktól, hogy a Templo Mayor tetejéről távolítsák el idoljaikat, megtisztítva azt egy keresztény kápolna számára.

moctezuma_zoldkoves_nyaklancot_ad_cortesnek_tlaxcala-kodex.jpgMoctezuma zöldköves nyaklánccal fogadja Cortést (Tlaxcala-kódex)

Miután Moctezuma beleegyezését is elnyerték, egy Szűz Mária- és egy Szent Kristóf-szobrot helyeztek a piramis tetejére. Ekkor az azték papok eltávolították Huitzilopochtli, Tlaloc és más istenek szobrait, hogy elrejtsék azokat a spanyolok elől. Az aztékok ugyan hozzá voltak ahhoz szokva, hogy új isteneket fogadjanak be panteonjukba, de a keresztények kizárólagos igényei elfogadhatatlanok voltak számukra, s ami még rosszabb, világuk lerombolásával fenyegettek.

tenochtitlan_szentelykorzet_kodexabrazolas_aztek_world_156.jpgA tenochtitláni szentélykörzet. A Templo Mayor tetején balra Tlaloc, jobbra Huitzilopochtli szentélye (Bernardino de Sahagún krónikájából)

1520 áprilisában Cortés vállalkozása súlyos veszélybe került, amikor a kubai kormányzó csapatokat küldött a vele szembeszegülő spanyol megbüntetésére. A támadás visszaverése érdekében Cortés kénytelen volt 250 katonájával a Mexikói-öbölhöz vonulni, és egyik alvezérére, Pedro de Alvaradóra bízni tenochtitláni pozíciójának biztosítását, éppen akkor, amikor a Templo Mayornál sor került az aztékok törzsi istene, Huitzilopochtli éves ünnepére. Ennek részét képezte harcosok felvonulása is, amit Alvarado ellenük irányuló támadás előkészítésének értelmezett. Május 16-án, miután lezárták a templom udvarára vezető bejáratokat, indián szövetségeseikkel együtt a szertartásban résztvevő táncosokra és a közönségre támadtak. A meglepetésszerű támadás során több ezer aztékot mészároltak le, köztük előkelő harcosokat, majd saját szállásukon a szomszédos nagyváros, Texcoco királyát és sok Moctezuma közvetlen környezetéhez tartozó előkelőt is.

alvarado_meszarlasa_duran-kodex.jpgPedro de Alvarado mészárlása (Durán-kódex)

Alvarado akciója beláthatatlan következményekkel járt nemcsak a spanyolokra, de az aztékokra nézve is. A szertartás kudarca, amelyen Moctezumának is meg kellett volna jelennie, hogy rituális formában megerősítse Huitzilopochtlihoz fűződő kapcsolatát, kozmikus összeomlással fenyegetett. Uralkodójuk tehetetlenségét látva az aztékok felkelést robbantottak ki, aminek sem a tengerpartról 1400 spanyollal és 2000 tlaxcalai indiánnal győztesen visszatérő Cortés, sem a kezükben lévő Moctezuma nem volt képes gátat vetni. Az apja palotájának tetejéről népéhez szóló uralkodót saját alattvalói kövezték meg. Három nappal később, tisztázatlan körülmények között meghalt, a spanyolok pedig az aztékok támadásai közepette menekültek el a városból, nem csupán mintegy 600 halott társukat, hanem az egyik fekete teherhordó által behurcolt himlőt is maguk után hagyva. Csaknem egy évvel később, 1521 májusának végén tértek vissza, és több mint két hónapos ostromot követően, pontosan 500 évvel ezelőtt, augusztus 13-án foglalták el a himlő és az éhínség által megtizedelt várost. Az utolsó azték uralkodót, Moctezuma unokaöccsét, Cuauhtémocot menekülés közben kenujában ejtették foglyul, s ezzel az Azték Birodalom örökre elbukott. Elfoglalt fővárosukat a spanyolok a földdel tették egyenlővé, a meghódított indiánokat megfosztották a kultúrájuktól és keresztényre hitbe kényszerítették, a hódítók által behurcolt fertőző betegségek következtében a több milliós Közép-Mexikó lakosságának 90%-a elpusztult.

moctezuma_holtteste_a_fopiramis_elott024.jpgMoctezuma holtteste a Templo Mayor előtt

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ittavege.blog.hu/api/trackback/id/tr6116659356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSOKKI MÁLNA 2021.08.15. 15:34:15

" Az aztékok ugyan hozzá voltak ahhoz szokva, hogy új isteneket fogadjanak be panteonjukba, de a keresztények kizárólagos igényei elfogadhatatlanok voltak számukra, s ami még rosszabb, világuk lerombolásával fenyegettek."

Amely világuknak természetes része volt az iparszerű emberáldozat, amelyet kisebb törzsek leigázásával biztosítottak.Szóval maradjunk annyiban, hogy ez a kultúra sem volt különb, mint a korabeli keresztény, sőt..

ittavege 2021.08.15. 19:22:59

@CSOKKI MÁLNA: Ha így is lett volna, az sem jogosít fel bármely kultúrát, vallást, népet egy másik megsemmisítésére.

CSOKKI MÁLNA 2021.08.15. 20:21:15

@ittavege: Hát így volt. Az aztékokat mi jogosította fel más törzsek leigázására, és a tömeges emberáldozatokra?
Mellesleg a közép- és dél-amerikai indián népesség többségét a spanyolok által behozott betegségek pusztították ki, amelyet nyilván nem szándékosan hurcoltak be.

ittavege 2021.08.15. 20:44:58

@CSOKKI MÁLNA: Szerintem én világosan fogalmaztam. Nem az aztékokat mentettem fel, hanem az európai keresztények jogát vonom kétségbe ahhoz, amit elkövettek egy egész kontinens (hogy a többiről ne is beszéljek) lakossága ellen. A behurcolt betegségek következményei ugyancsak világosan le vannak írva a poszt végén. Ha nem is szándékosan hurcolták be azokat, attól még ők terjesztették el, s ezzel ők okozták sok millió ember halálát.

CSOKKI MÁLNA 2021.08.15. 21:55:30

@ittavege:

Az egész világtörténelem arról szól, hogy egyik civilizáció leigázza a másikat.
A perzsák le akarták igázni a görög civilizációt, nem sikerült. A rómaiak le akarták igázni a kelta civilizációt, sikerült, és igen sok ember életébe került.

CSOKKI MÁLNA 2021.08.15. 23:54:11

@Vincent örül: Amikor a szenilis demokrata képviselők az afrikai Asanti királyság zászlaját a nyakukba akasztva tettek hitet Szent George Floyd ügye mellett, úgy tűnik, hogy nem voltak tisztában azzal,hogy gyakran ez a bizonyos Asanti Királyság ejtett foglyul kisebb törzseket, és adta el őket a fehéreknek Nyugat-Afrika kikötőiben. No comment.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.08.16. 11:55:13

@CSOKKI MÁLNA: tehát a kereszténység egy a többi közül? Nem nagyszerűbb? Felemelőbb? Erkölcsileg fejlettebb?
süti beállítások módosítása