Könyvajánló

 

Égi királyok - földi istenek

 

A legutóbbi néhány évtized során döntően átalakult az ősi amerikai civilizációk gazdaságáról, társadalmáról, vallásáról alkotott kép. E könyv alapötlete éppen ezen alapul. Egy-egy kiemelkedő jelentőségű, ugyanakkor izgalmas felfedezésen keresztül, egyszersmind a legutóbbi kutatási eredmények fényében bemutatni az amerikai kontinens legfontosabb ősi civilizációit. Célom azt volt, hogy az általam legjellemzőbbnek, legizgalmasabbnak gondolt vonások segítségével egyfajta portréját kíséreljem meg felvázolni a választott kultúráknak. Tovább

 

 

Lásson, értsen:
a múzeumban és a helyszínen

Előadássorozat a Néprajzi Múzeumban
az AGRA támogatásával:

1. Itt a vége! Vagy mégsem?
2. Szibéria magyar szemmel

NM_100x110.png

Támogató

AGRA_logo.png

Könyvajánló - Égi királyok - földi istenek

2012.03.19. 11:24

A legutóbbi néhány évtized során döntően átalakult az ősi amerikai civilizációk gazdaságáról, társadalmáról, vallásáról alkotott kép. Ebben szerepet játszottak spanyol hódítás után keletkezett, korábban nem ismert írott források is, de sokkal inkább a robbanásszerűen növekedő régészeti kutatások és az azokból előkerülő leletek természettudományos vizsgálatai. A feltárások számos esetben egészen szenzációs gazdagságú és szépségű leleteket hoztak a felszínre, nem egyszer krimibe illően izgalmas körülmények között. E könyv alapötlete éppen ezen alapul. Egy-egy kiemelkedő jelentőségű, ugyanakkor izgalmas felfedezésen keresztül, egyszersmind a legutóbbi kutatási eredmények fényében bemutatni az amerikai kontinens legfontosabb ősi civilizációit. Mindezt oly módon, hogy azokon keresztül nyomon követhető legyen az a több évezredes út, amelyet a zsákmányoló életmódról a termelő gazdálkodásra áttérő kicsiny társadalmak a sokmilliós, jól szervezett, már-már, vagy ténylegesen istennek tekintett uralkodók által vezetett birodalmakig megtettek.

Ennek a folyamatnak átfogó, részletekbe menő bemutatása egy széles, nem szakértő, olvasóközönségnek szánt kötet kereteit szétfeszítené, ezért esett a választásom három-három emblematikus mezoamerikai és középső-andesi civilizációra. Ezek az adott kultúrkör legkorábbi ún. formatív, azaz kialakuló (olmék, Chavín), az azt követő, leginkább klasszikusnak nevezhető (moche, maja), illetve a legutolsó, birodalmi korszakát (azték, inka) képviselik, ugyanakkor egymás kortársaiként arra is lehetőséget nyújtanak, hogy párhuzamot vonjunk a két nagy amerikai kultúrkör, Mezoamerika és a Középső-Andok, illetve azok egy-egy korszaka között. Célom azt volt, hogy az általam legjellemzőbbnek, legizgalmasabbnak gondolt vonások segítségével egyfajta portréját kíséreljem meg felvázolni a választott kultúráknak, ami a műfajból adódóan óhatatlan azzal járt, hogy egyes sajátosságok nagyobb hangsúlyt kaptak, míg mások homályban maradtak. Vállaltam ezt annak reményében, hogy egyfelől érdekes, egy tudományos teljességre törekvő könyvnél olvasmányosabb könyvet adok az olvasók kezébe, másfelől abban bízva, így jobban kiemelhetők azok a sajátosságok, amelyek ezeket a kultúrákat összekötik, illetve elválasztják egymástól és minden más óvilági civilizációtól.

A kötet megrendelhető: jns.gyarmati@gmail.com

 

Szólj hozzá!

Címkék: maja könyvajánló olmék moche Mezoamerika

A bejegyzés trackback címe:

https://ittavege.blog.hu/api/trackback/id/tr517283407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása